Historie van het Pauluskoor Amstelveen

Waarom heten wij het 'Paulus'koor?
Het Pauluskoor Amstelveen in 1951

Het kerkkoor der gereformeerde Kerk van Nieuwer-Amstel werd op 2 december 1938 opgericht in de net afgebouwde Pauluskerk. In 1940 wordt de naam veranderd in Christelijk Gemengd Koor Con Animo.
Toen de Duitse bezetter eiste dat koren lid moesten worden van de 'Kulturkammer' werd dit op slimme wijze voorkomen door de naam 'Con Animo' te veranderen in 'Paulus Kerkkoor'. Een kerkkoor gold namelijk niet als een écht koor. Na de oorlog bleef deze naam nog enkele jaren bestaan. In 1951, toen de band met de kerk steeds meer verdween, veranderde de naam in 'Pauluskoor Amstelveen'.
De muzikale activiteiten werden uitgebreid met het uitvoeren van oratoria, compleet met orkest en solisten. 

De dirigenten van het Pauluskoor

Dirigent van het eerste uur was Herman Blekkenhorst. Hij dirigeerde het koor van 1938 tot en met 1982. Onder hem maakte het koor een grote bloei door. Iedere Amstelvener kende het Pauluskoor, kende ook wel iemand die in het Pauluskoor zong en had wel een keer een concert van het koor bijgewoond. De concerten werden steevast gerecenseerd door collega-organist Bernhard Steinvoort in het Amstelveens Weekblad. 
In 1982 nam Ton Braas drie jaar lang het stokje over. Na hem deed in 1985 de huidige dirigent Marcel Joosen zijn intrede. Onder zijn leiding koos het koor er bewust voor om naast klassieke meesterwerken ook minder bekende werken, vaak uit de twintigste eeuw, uit te voeren. 

Concerten

Een overzicht van alle uitgevoerde werken door het Pauluskoor Amstelveen vindt u HIER.


Bijzondere concerten
Scratchconcert in de Emergohal Amstelveen door het Pauluskoor en 400 zangers. Uitgevoerd werd "Die Jahreszeiten"van J. Haydn. border=
2001: Scratchconcert 'Die Jahreszeiten' van J. Haydn met 400 zangers in de Emergohal Amstelveen.


2003: VierKoren Concert in het Concertgebouw Amsterdam. Stabat Mater (G. Rossini) en Messa di Gloria (G. Puccini) door het Pauluskoor Amstelveen en de C.O.V.’s Stem en Snaren (Enkhuizen), Soli Deo Gloria (Hoorn) en IJmuiden.
Pauluskoor Amstelveen bij het Vierkoren concert in het Concertgebouw Amsterdam in 2003